Golden Globes en aanverwante topics

#metoo

Gisteren zapte ik wat om mijn avond zinloos af te sluiten. Ik heb die wind down nodig voor ik in mijn bed kruip en dus bleef ik hangen op de uitzending (heruitzending) van de uitreiking van de golden globes.

Of hoe Amerikanen van een gedreven metoo-steunzinnetje volslagen fier uit de bol gaan.

Wat ik me afvraag is, waarom is dit nu pas wereldnieuws? Het is al van uit de tijd van mijn moeder dat sommige ‘machtige’ mannen hun handen onder rokken staken en daarna steeds verder gingen.

In onze klas waren er op de 20 meisjes vier bij die durfden uitkomen voor het feit dat ze seksueel benaderd waren – een vraag nota bene gesteld tijdens de godsdienstles – om dan nog te zwijgen van degenen die hun vinger niet opstaken.

Ik voel nog de massages van de leraar Nederlands in mijn nek toen ik 14 was en de jaloerse reacties van klasgenootjes die blijkbaar vonden dat ik bevoordeeld werd daardoor als ‘lievelingetje’.

Ik haastte me anders gauw de klas uit om niet als laatste buiten te komen, want wat zou er dan gebeurd zijn.

En dan voelde ik de handen van de parochiepriester tijdens de voorbereiding van de eerste lezing in de sacristie.

En op latere getrouwde leeftijd had je dan weer de handen van de kinesist die het nodig vond om mijn nek te situeren ter hoogte van mijn borsten.

Owee, als je daar iets van zei, je beeldt het je in, je lokt het zelf uit. Dus zwijg je.

Het is algemeen geweten dat meer wel dan niet gegrepen wordt, alsof een vrouw in bikini noodzakelijk roept om besprongen te worden.

Ik vergelijk altijd met een blote mannenborst: spring ik daar boven op? Nee.

Zolang vrouwen niet gelijkwaardig worden beschouwd als mannen wordt de maatstaf van de vergoelijking gehanteerd: het zijn de hormonen, het is de jeugd, ze lokt het uit, het is hun cultuur, hij wist het niet dat dit niet mag, hij is halfblind, hij heeft geen waardenbesef.

En het kind, de vrouw, het meisje, het jongetje waar iemand zich aan vergrijpt heeft een levenslang gekregen in hopelijk maar enkele minuten tijd want soms is het schrijnend wat iemand voor hoe lang wordt aangedaan.

Afsnijden, dat zeg ik.

Geen rehabilitatiemogelijkheid. Dat hebben de slachtoffers die in hun diepste ‘zijn’ getroffen zijn, voor wie veiligheid nooit meer een tastbaar begrip is, ook niet.

En dan begrijp ik nog minder dat de daders er zomaar, met een taakstraf, een vermaning, een straf van 2, 4, 6 jaar vanaf komen.

Levenslang is de straf die ze moeten krijgen, geen excuus of mutilatie.

Er is geen tussenweg.

Dus de dames op de Golden Globes gisteren die enkele zinnetjes voor de micro zeiden komen schromelijk te laat. Zwart is al jaren nodig.

De macho-mannenwereld is meer en meer weer in beeld en ik word stilaan bang voor mijn dochters en de dochters die zij zullen baren.

Ik ken mensen in mijn omgeving die verkracht werden, meer dan een.

Ook de bakker kon op zijn ronde mijn moeder niet met rust laten.

Ik vroeg haar eens hoe je daarmee leeft.

Haar antwoord: het gebeurt overal, ik ben heus niet de enige geweest en zal het ook niet blijven. Dus je probeert het beter te vergeten en er niet over te praten, het slijt. Je moet het achter je laten…

Yep. Ik weet dat het niet slijt. Zij wist het ook. Maar daardoor konden we er nog niet over praten met mekaar.

En dus denk ik dat die #metoo-hetze ook weer zal overwaaien of enkel in Hollywood en de filmindustrie genoeg voor verandering zal zorgen.

Tot mensen die er uiteindelijk na veel schroom ook voor zullen uitkomen, zullen verweten worden dat ze aandachttrekkers zijn, anders moet de maatschappij echt toegeven dat het een wereldprobleem is want er zijn teveel slachtoffers die hulp nodig hebben en nodig zullen hebben😡.

In de kerk, in de filmwereld maar ook in het gewone leven zijn kinderen, meisjes en vrouwen slachtoffer van mannen die hen als object blijven zien.

Soms denk ik dat een opblaaspop in mijn handtas een optie is. Hier, neem deze om je pap te koelen!

<<<<<<<<
och!

Ik ben een rare, zeggen ze dan. Liever raar…

Vee<<<<<<<

Auteur: vee68

Ik ben nu vooral mezelf, hou van steampunk, motorrijden, creatief bezig zijn met interieur, heb eindelijk weer een boeiend werk en toffe collega’s, verf, olieverf, tandwieltjes en knopen. Mijn 4 shihtzu's zijn mijn 'keppetjes' Mijn gezin gaat altijd voor.

2 gedachten over “Golden Globes en aanverwante topics”

 1. Ja hoe moet je als man hierop nu reageren en op de hele #MeToo affaire. Toen ik een adolecent was, hoorde ik een vrouw eens zeggen: “Iedere man is in potentie een verkrachter”. toen ageerde ik daar tegen, maar nu begin ik toch te twijfelen. Ik doe er dus maar het zwijgen toe en schaam me voor mijn sexgenoten.

  Geliked door 1 persoon

  1. 🤓sorry voor mijn frustratie maar het is al lang de ver-van-mijn-bed-show niet meer en toch kun je, alleen, niets doen ookal zijn de daders gekend. Zolang er zich geen andere slachtoffers melden is het woord tegen woord. Vooral als je niet direct aangifte doet. De bewijslast ligt nog altijd bij het slachtoffer dat dikwijls geen besef meer heeft van wat er exact is gebeurd.
   Niet alle mannen zijn zo maar er zijn er wel te veel.

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kitea

Ontdek de wereld

Athea denkt luidop

Over (het gebrek aan) creativiteit, zelfreflectie en je-weet-wel

HARME BLOGT

marginale blogs van een 74 jarige

Hiking in Belgium

De blog over vinyl, muziek, koffie en veel meer!

Katrienity

Op zoek naar kosmos in de chaos

Welkom op deze site

Lees met plezier op onzeblognl en als je iets wil weten kunnen wij daar gemakkelijk even een onderwerp van maken.

tassertief

't Assertief

Fashion emergency

Your emergency, my challenge!

L.M. Sacasas

Technology, Culture, and Ethics

Oleastre

Ons gezinsleven met ADHD

Drawn In

Art • Nature • Exploration

Assertiefjes

Wat bezielt me

ADHD Café Maastricht

Ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen met AD(H)D

%d bloggers liken dit: